Цей знаменитий французький салат настільки популярний у наш час, що варіантів його виконання не перерахувати. Друга назва нісуазу — салат з анчоусів, адже в первинному, класичному варіанті в його основі були саме анчоуси, свіжі овочі, яйця та оливкова олія. Зараз салат готують по-різному, але первинні інгредієнти є обов’язковими. Які варіанти нісуазу ми можемо зустріти у наші дні?
Рецепт салату Нісуаз з тунцом та анчоусами
Часто в салат нісуаз, окрім основних інгредієнтів, додають тунець (консервований або свіжий, обсмажений на грилі), салатне листя (переважно сорти з невеликою гіркотою), солодкий перець, томати, огірки, цибуля, каперси. Навіть артишоки. Іноді додають варену картоплю, хоча прихильники класики переконані, що цей овоч у нісуазі зайвий.
Читайте також: Салат з лососем, шпинатом та авокадо
Не забудьте про маслини, базилік, часник і бальзамічний оцет. Саме вони визначають смак нісуазу.
Енергетична цінність салату Нісуаз з тунцем:
- Калорійність: 270 калорій
- Жири: 12,7 грам
- Белки: 22,9 грамм
- Вуглеводи: 14,1 грам
Інгредієнти для салату Нісуаз:
- 1 баночка тунця, консервованого у власному соку або олії
- 7-10 анчоусів
- 2 великі помідори або 10 помідорів чері
- 2 курячі яйця або 8 перепелиних
- цибуля (краще використовувати салатну або шалот)
- половина солодкого перцю
- жменя маслин
- 100 г свіжої стручкової квасолі (можна замінити на консервовану)
- пучок салату
- 3-4 зубчики часнику
- кілька гілочок базиліка
- 7-10 каперсів
- оливкова олія
- бальзамічний оцет
- лимон
- сіль
- свіжомелений перець
Спосіб приготування та рецепт салату Нісуаз з анчоусами:
- Відразу готуємо заправку, яка обов’язково має настоятися, перш ніж ви додасте її до салату. Для цього подрібнюємо часник, базилік, каперси, додаємо оливкову олію, бальзамічний оцет та сік лимона.
- Стручкову квасолю відварюємо 3-5 хвилин у киплячій підсоленій воді. Готову квасолю відразу ж обдайте холодною водою і добре просушіть. Якщо використовується консервована квасоля – її потрібно добре просушити, зливши рідину.
- Викладаємо до блюда або салатнику вимите і добре просушене листя салату, зверху квасолю.
- Варимо круто яйця і очищуємо від шкаралупи. Курячі розрізаємо на 4 частини, перепелині навпіл.
- Великі помідори розрізаємо на 8 частин, чері, як і у випадку з перепелиними яйцями, навпіл.
- Ріжемо півкільцями цибулю.
- Ріжемо солодкий перець.
- Яйця, помідори, цибулю та перець викладаємо на листя салату.
- Зливаємо зайву рідину з баночки з тунцем і викладаємо його.
- Анчоуси можна порвати руками, а можна просто викласти зверху на салат.
- Додаємо маслини (цілі чи різані).
- Зверху поливаємо нісуаз підготовленою раніше заправкою. Солимо і перчимо за смаком.
Будьте обережні з сіллю: у нісуазі використовуються спочатку солоні інгредієнти – анчоуси, каперси, тунець та маслини. Тому краще залишити салат без додаткової солі. А спробувавши, за потреби досолити.
Фото: shutterstock