Кухню Греції неможливо уявити без морепродуктів. Поряд з кальмарами, креветками та мідіями у всіх, навіть найменших, ресторанчиках завжди можна скуштувати восьминога – смаженого на вугіллі, тушкованого або у складі салату. Що роблять рибалки з восьминогом, щоб він не був твердим і як приготувати пікантного восьминога в червоному вині?
Якщо Ви купуєте охолодженого восьминога в магазині, то він вже повністю готовий для подальшого приготування. А як же справа, коли восьминіг тільки виловлений рано-вранці і привезений в порт рибалками? Декілька секретів.
Читайте також: Креветки-гриль із часником на шпажках. Швидка закуска на мангалі
Восьминіг майже повністю складається із води. Тому, якщо просто покласти його на гриль, він не приготується добре, тому що вся рідина випарується і смак буде просто гумовим. Такий восьминіг зіпсує все враження від прекрасної вечері. Щоб цього не сталося, одразу після вилову восьминога відбивають. Ударів має бути близько ста, щоб випарувалася вся зайва вода. Після цього свіжий улов необхідно ще трохи підсушити — на звичайній мотузці для білизни. І тільки потім можно приступати до готування.
Перед безпосереднім приготуванням восьминога необхідно правильно обробити видалити очі, дзьоб і чорнильний мішечок. Після цього — добре промити під проточною водою.
Інгредієнти для восьминога в червоному вині:
- Восьминіг (близько 1 кг)
- 200-250 мл червоного сухого вина
- 1 червона цибулина або 3-4 цибулини шалот
- 3-4 середні помідори
- 3-5 зубчика часнику
- оливкова олія
- зелень (кінза, петрушка, орегано) за смаком
- 3-4 лаврові листи
- свіжомелений чорний перець
Рецепт восьминога в червоному вині:
- Подрібнюємо цибулю та часник.
- Наливаємо в каструлю або глибоку сковороду трохи оливкової олії і обсмажуємо цибулю та часник.
- Восьминога нарізаємо на невеликі шматочки (близько двох сантиметрів) і кладемо в каструлю або глибоку сковороду без додавання будь-якої рідини. Томимо на невеликому вогні близько півгодини під закритою кришкою.
- Помідори опускаємо в гарячу воду на хвилину і очищаємо від шкірки. Нарізаємо дрібним кубиком.
- Додаємо червоне сухе вино, подрібнені помідори, чорний перець та лавровий лист. Гасимо на невеликому вогні близько 30-40 хвилин до готовності. Восьминіг має бути м’яким. Перевірити готовність можна за допомогою ножа.
- Коли восьминіг у червоному вині готовий — додаємо до страви улюблені трави до смаку.
Солити страву не потрібно, оскільки в восьминозі міститься морська сіль, якої буде достатньо для насиченого смаку.
Читайте також: Скумбрія запечена у духовці — смачний рецепт
Із чим подавати восьминога?
Подаємо восьминога з відвареною або печеною картоплею. Смачно з соусом з оливкової олії, пари зубчиків часнику та подрібненої зелені. 2 хвилини в блендері та соус готовий.