Окрошку люблять усі. Вона асоціюється з весною, влітку, першими сезонними овочами, свіжою зеленню та охолодною прохолодою в спекотні дні. Тому не дивно, що рецептів окрошки придумано кілька десятків. Кожен вибирає на свій смак. Основна відмінність — у заправці. Освіжаючий квас, холодний кефір зі сметаною чи інші кисломолочні продукти, мінеральна вода чи м’ясний бульйон. Варіантів для експериментів є маса. Який рецепт окрошки виберете ви?
Хто придумав рецепт окрошки?
Вже наприкінці 18 століття перші згадки про халат зустрічаються в кулінарних книгах тих років, зокрема, авторства Василя Левшина.
- Важливою є нарізка самих продуктів. Від цього дійсно залежить фінальний результат та смак страви. Я нарізаю соломкою чи зовсім дрібним кубиком.
- Для того, щоб у окрошки був насичений, а не рідкий колір, рекомендую розтерти один жовток з ложкою гірчиці і додати до страви.
- Щоб надати пікантності до смаку, я завжди додаю сік половини лимона. Кислинка додає відтінки.
- Обов’язково після приготування необхідно на кілька годин поставити окрошку в холодильник, щоб у результаті ви отримали однорідну за температурою страву. Справжня окрошка має бути по-справжньому холодною.
- Не забудьте додати багато зелені, тільки наріжте її якомога дрібніше. Не обмежуйте свою фантазію тільки кропом та молодою зеленою цибулею. Пробуйте окрошку з тархуном, базиліком, іншими улюбленими сезонними травами.
Які продукти обов’язково входять до окрошки?
Я волію використовувати для основи варене або запечене у фользі м’ясо. Зазвичай це курка чи індичка. Стегна та філе. Часто додатково додаю відварену свинячу мову. Він дуже ніжний і поєднання двох м’ясних основ робить страву дуже оригінальною та смачною.
- відварене або запечене м’ясо птиці та (або) свинячий язик
- кілька картоплин, попередньо зварених чи запечених
- кілька яєць, зварених круто
- пара огірків
- кілька десятків редис
- зелена цибуля
- улюблена зелень
Це є основою. Крім цього, для смачної окрошки я додатково використовую такі продукти:
- сік половини лимона
- гостра гірчиця
- сіль
- свіжомелений перець
Як правильно приготувати смачну окрошку?
- Необхідно відварити або запекти в духовці картоплю та нарізати
- Відварити чи запекти м’ясо чи язик та нарізати
До речі, цей бульйон можна використовувати, щоб розбавити окрошку, якщо вона буде занадто густою або просто в тому випадку, якщо хочете отримати більш насичений смак. Не забудьте тільки охолодити його в холодильнику після повного остигання на плиті.
- зварити круто яйця, остудити і нарізати
- нарізати огірки та редис
- подрібнити кріп та зелену цибулю
- змішати всі інгредієнти у зручному посуді
- додати до смаку сіль та свіжомелений перець
Тут є два подальші варіанти розвитку подій. Зелень можна одразу додати до готового окрошки, а можна – вже безпосередньо при подачі на стіл у тарілку.
Після цього готуємо заправку для окрошки. Сьогодні ми розглянемо три базові рецепти.
Чим краще заправляти окрошку?
Окрошка: рецепт на кефірі та мінеральній воді
Якщо ви вирішили вибрати цей варіант, то вам знадобиться:
- кефір 1% або 2.5%м
- холодна мінеральна вода
Калорійність окрошки на кефірі та мінеральній воді на 100 г:
- Калорійність 68 калорій
- Білки 4,18 грамів
- Жири 1,55 грамів
- Вуглеводи 9,68 грамів
Окрошка: рецепт на сметані та курячому бульйоні
Якщо ви будете готувати окрошку за цим рецептом, то вам знадобиться:
- сметана 15% жирності
- охолоджений курячий бульйон
Калорійність окрошки на сметані та курячому бульйоні на 100 г:
- Калорійність: 50,4 калорій
- Жири: 2,7 грамів
- Білки: 5,5 грамів
- Вуглеводи: 0,9 грамів
Окрошка: рецепт на квасі
Для такої окрошки потрібен добре охолоджений натуральний хлібний квас. За бажання при подачі можна додати трохи сметани безпосередньо в тарілку.
Калорійність окрошки на квасі на 100 г:
- Калорійність: 48 калорій
- Жири: 1 грам
- Білки: 2,9 грамів
- Вуглеводи: 5,9 грамів
Експериментуйте! Додайте різні види м’яса, не бійтеся скуштувати окрошку з каперсами, рибою, грибами та різними видами овочів та зелені.
Смачного!
Фото: gastrosenses