Глінтвейн — осінньо-зимовий напій, який чудово зігріває та нагадує нам про наближення новорічних свят. Готується швидко і дуже просто, смак можна варіювати самостійно, виходячи зі своїх уподобань. Червоне чи біле вино за основу? Використовувати апельсин та яблука чи приготувати глінтвейн лише з традиційними спеціями? Додати мед для насолоди або насолоджуватися виключно смаком гарячого вина з пікантними нотками доданих до нього інгредієнтів? Експериментуйте зі смаком!
Історія виникнення глінтвейну
Цей гарячий напій на основі вина прийшов до нас із Німеччини. Німецька назва напою Glühwein походить від glühender Wein, що буквально означає “розпечене”, “гаряче”, “палаюче”.
Яке вино найкраще підходить для глінтвейну?
Приготувати глінтвейн удома простіше простого. Насамперед необхідно визначитися з основою — білим або червоним вином. Варто вибирати сухі або напівсухі типи, поступово доводячи їх до смаку. Напівсолодкі надто приторні, їх радимо не використовувати.
Глінтвейн рецепт у домашніх умовах
Сьогодні у продажу можна знайти готові композиції спецій та сушених фруктів, які можна використовувати для приготування ароматного глінтвейну. Але ми рекомендуємо зібрати букет самостійно. Тож ви зможете створити той ідеальний смак, який сподобається саме вам.
Як приготувати глінтвейн?
Выбирайте любимые специи, которые должны быть в классическом рецепте или экспериментируйте, добавляя нестандартные вкусы.
Які спеції можна додати до глінтвейну?
- Насамперед, це натуральні палички кориці (подрібнені на порошок кориця не підійде, вона просто утворює плівку на поверхні готового напою)
- Мелений мускатний горіх
- Кардамон у зернах
- Гвоздика
- Духмяний перець
- Чорний перець
- Зірочки бадьяна
Окрім спецій, використовують апельсин, подрібнений свіжий імбир, лимон та яблука. Все залежить від вашого смаку. Не бійтеся експериментувати. А для того, щоб регулювати насолоду, до готового глінтвейну додають мед або цукор.
Часто крім вина до глінтвейну додатково додають виноградний або яблучний сік.
Якою має бути температура глінтвейну?
Запам’ятайте основне правило: глінтвейн потрібно підігрівати за невисокої температури, але в жодному разі не кип’ятити, щоб не випарувався алкоголь. Температура глінтвейну має бути 70-80 градусів.
Безалкогольний глінтвейн
Якщо ви хочете приготувати безалкогольний глінтвейн, зробити це простіше простого. Просто прокип’ятіть 5-10 хвилин напій і алкоголь випарується або візьміть за основу виноградний сік без додавання вина. Інші інгредієнти незмінні.
Склад глінтвейну:
- пляшка червоного чи білого сухого вина
- свіжий імбир 20 грам
- 1 яблоко
- 1 апельсин, з якого ми видавимо сік
- 1 апельсин, нарізаний часточками для самого глінтвейну та прикрашення
- кілька часточок лимона
- 5-7 бутонів гвоздики
- 2-3 палички кориці
- мелений мускатний горіх половина чайної ложки
- 4-5 зірочок бадяну
- 5-7 зерен кардамону
- 5-7 горошин запашного перцю
- 5-7 горошин чорного перцю
- 2 столові ложки меду
Час приготування: 15 хвилин
Кількість порцій: 4
Енергетична цінність глінтвейну:
- Калорійність: 285 калорій
- Жири: 0 грам
- Білки: 1,3 грам
- Вуглеводи: 47 грам
Глінтвейн: покроковий рецепт приготування
- У каструлі змішайте спеції, які використовуватимете для глінтвейну
- Додайте дрібно нарізаний імбир
- Візьміть очищене від серцевини та шкірки яблуко, нарізане кільцями
- Додати сік і часточки апельсина
- За бажання додайте кілька часточок лимона, очищеного від цедри, для більшої пікантності
- Вилийте в каструлю пляшку червоного чи білого сухого вина
- На маленькому вогні, періодично помішуючи, нагрійте глінтвейн до температури приблизно 70-80 градусів, але не кип’ятіть
- Дайте настоятися протягом 10 хвилин
- Додайте в отриманий глінтвейн мед або цукор за смаком
- Процідіть напій і розлийте по склянкам або чашкам
- Прикрасьте глінтвейн шматочками фруктів та спеціями
- Особливо ефектно в келиху виглядає бадьян і паличка кориці
- Глінтвейн готовий! Насолоджуйтесь теплим напоєм!
Фото: culinaryhill