Чим хороші кальмари? Крім безперечної користі, вони ще й дуже швидко готуються. А додавши свіжий або морожений зелений горошок у поєднанні із соковитими томатами, ми отримаємо яскраву та легку страву. Чим кальмари корисніші за м’ясо птиці та яловичини? Як зробити правильний томатний соус і що ми отримаємо в результаті?
Ні для кого не секрет, що м’ясо кальмара — це чистий білок. Крім того, в ньому величезна кількість вітамінів групи В, Е, С та РР, а крім цього залізо, йод, фосфор, мідь та багато інших мікроелементів. Дивно, але згідно з дослідженнями, все це робить кальмар кориснішим за м’ясо яловичини і навіть птиці.
Як почистити кальмари?
Перед приготуванням кальмари потрібно очистити. Тобто, видалити під проточною водою шкірку і вийняти нутрощі та хребет. Якщо кальмари попередньо були заморожені, опустіть їх у холодну воду на деякий час. Після цього очистіть, як і свіжі.
Читайте также: Осьминог в красном вине по-гречески
Є ще один спосіб швидкого очищення заморожених кальмарів — обдати їх окропом. Тоді шкірка-плівка згорнеться і легко відійде. Такий спосіб можливий, але враховуючи, що в даній страві кальмар не дуже довго готуватиметься, зайва теплова обробка йому ні до чого. Кальмар може стати надто жорстким.
Якщо зелений горошок заморожений, перед приготуванням його необхідно розморозити при кімнатній температурі або під проточною водою.
Інгредієнти для кальмарів із зеленим горошком у томаті:
- 500 грам свіжих чи заморожених кальмарів
- 150 грам свіжого чи замороженого зеленого горошку
- 300 грам томатів у власному соку або 2-3 великих м’ясистих помідорів
- 3-4 зубчика часнику
- невелика цибулина
- 50 мл білого сухого вина
- сік половини невеликого лимона
- кілька ложок оливкової олії для смаження
- сіль
- свіжомелений чорний перець
- зелень (базилик, петрушка, кріп)
Рецепт кальмарів у томаті:
- Кальмари очищаємо від плівок і начинок і нарізаємо кільцями шириною приблизно 1 см.
- У глибокому сотейнику або сковороді WOK розігріваємо оливкову олію.
- На невеликому вогні пасеруємо протягом декількох хвилин дрібно нарізану цибулю і подрібнений часник до прозорості.
- Додаємо нарізані кальмари і помішуючи, готуємо 2-3 хвилини.
- Вливаємо вино. Протягом кількох хвилин алкоголь випарується. А поки що насолоджуємося ароматом.
- Томати у власному соку попередньо повинні бути подрібнені блендером. Якщо у Вас неочищені помідори, їх на кілька хвилин опускаємо в дуже гарячу воду і очищаємо від шкірки. Після цього подрібнюємо за допомогою блендера.
- Отриманою томатною сумішшю заливаємо кальмари і залишаємо тушкуватися на невеликому вогні протягом 10-15 хвилин або до того моменту, поки соус не закипить і не почне густіти.
- Додаємо зелений горошок, сік половини невеликого лимона, ретельно перемішуємо, солимо, перчимо та залишаємо на невеликому вогні ще хвилин на 10-15.
- Після цього прибираємо страву з плити, посипаємо улюбленою зеленню. Кальмари в томаті готові, подаємо до столу.
© Фото duespaghetti