Халаслі – це традиційний рибний суп з Угорщини. Оскільки моря у цій країні немає, готують цей густий суп із річкової риби. Як і в будь-якої іншої національної страви, у халаслі безліч варіантів приготування, але основне у всіх рецептах — гарний рибний бульйон і, звичайно, приправа, якою славиться Угорщина — паприка. Яка риба найчастіше використовується?
Халаслі. За основу халасле (або рибної юшки, як кажуть угорці), ми беремо рибний бульйон з коропа. Щоб його приготувати, спочатку за допомогою ножа або рибочистки видаляємо луску, обробляємо рибу, відокремлюємо голову, хвіст та плавці. Розрізаємо коропа на порційні шматки. Заливаємо холодною водою голову, хвіст, плавці та кілька шматочків тушки та варимо близько години.
Читайте також: Буйабес — марсельська уха на новий лад
Інгредієнти для халаслі:
- карп 1,5 кг
- ріпчаста цибуля
- червоний солодкий перець
- червоний або зелений гострий перець
- часник
- паприка
- помідор
- домашня локшина 100 г
- сіль
- свіжомелений чорний перець
- свіжі сушені трави
Халаслі. Рецепт приготування:
- Варимо рибний бульйон для халасле з додаванням цибулі, помідора, солодкого та гострого перцю, часнику, паприки.
- Після цього проціджуємо бульйон через сито, а масу, що вийшла, добре протираємо у ступці або в блендері. Повертаємо перетерту суміш у бульйон, додаємо шматочки риби та варимо 10-12 хвилин.
- Додаємо домашню локшину, спеції, сіль та варимо до готовності локшини.
- Подаємо халаслі, посипавши свіжою зеленню.
Окрім коропа, можна використовувати й іншу річкову рибу: щуку, судака, сома. Таке асорті зробить халаслі тільки смачнішим.