Осінь – сезон гарбуза. Із нього варять каші, роблять запіканки, готують десерти. Сьогодні ми приготуємо гарбузовий суп-пюре. Різноманітні варіанти цієї страви готують у всьому світі. Залежно від регіону у кожному рецепті є свої особливості. До нього додають фрукти, овочі, спеції, крупи, сир, молоко чи вершки, бульйон, навіть вино. Як зварити гарбузовий суп і який рецепт популярний в Азії?
Історія гарбузового крем-супу
Гарбуз (латинською Cucurbita) відноситься до роду трав’янистих рослин сімейства гарбузових. Батьківщина харчового гарбуза – Центральна Америка. Вже понад три тисячі його вживають у їжу. На території сучасної Європи гарбуз з’явився в 16 столітті і відразу набув популярності. Невибагливий у приготуванні, гарбуз відмінно підходить для гасіння, запікання і, звичайно ж, приготування смачного супу. У кожній країні гарбуз готують із своїми особливостями. Наприклад, у Європі часто використовують гарбуз у випічці, в Азії — люблять готувати солодкі десерти.
Гарбузовий суп-пюре рецепт
Готується суп дуже швидко. Весь процес займає трохи більше 25 хвилин. Пікантність гарбузовому супу по-азіатськи додадуть імбир, мускатний горіх, кінза та кокосове масло. Гарбуз перед тим, як варити, потрібно обов’язково очистити від шкірки та насіння, промити та нарізати на невеликі шматочки.
Читайте також: Рецепт Халасле — угорський рибний суп
Енергетична цінність гарбузового крем-супу:
- Калорійність: 180 калорій
- Жири: 13,9 грам
- Білки: 3,7 грам
- Вуглеводи: 12,5 грам
Час приготування: 25 хвилин
Кількість порцій: 4
Інгредієнти для гарбузового супу з вершками по-азіатськи:
- 1 кг очищеного та нарізаного гарбуза
- 1.5 літра гарячої води
- невеликий шматочок очищеного кореня імбиру
- 2 великі цибулини (краще білі салатні) або 4 порея (біла частина)
- 4-5 зубчиків часнику
- невеликий пучок кінзи (або петрушки)
- 200 мл кокосового молока
- соєвий соус
- оливкова олія
- чорний свіжомелений перець
- дрібка мускатного горіха
Гарбузовий крем суп з вершками. Хитрості та секрети
- якщо ви не хочете витрачати час на очищення гарбуза від шкірки, то обов’язково зверніть увагу на очищений гарбуз у вакуумній упаковці, що вже є у продажу. Так процес приготування супу-пюре з гарбуза займе у вас набагато менше часу,
- кокосове молоко у рецепті можна замінити вершками 20% жирності,
- вибирайте для гарбузового супу з вершками щільніші плоди, тоді суп-пюре не буде сильно водянистим,
- за бажанням можна запекти очищений гарбуз і додати його в каструлю на етапі смаження цибулі до прозорості,
- чим дрібніше нарізати гарбуз для крем-супу, тим швидше він звариться.
Суп-пюре з гарбуза з вершками азіатською. Рецепт та етапи приготування:
- Шматочки гарбуза заливаємо гарячою водою, доводимо до кипіння та варимо 15 хвилин або майже до готовності гарбуза.
- Подрібнюємо цибулю, імбир та часник і обсмажуємо на оливковій олії до прозорості цибулі близько 5 хвилин.
- Отриману суміш додаємо до гарбуза і варимо ще близько 5 хвилин, знімаємо каструлю з вогню і подрібнюємо суп-пюре за допомогою занурювального блендера.
- Додаємо в гарбузовий суп кокосове молоко, дрібку мускатного горіха, свіжомелений перець та соєвий соус за смаком.
- Ще раз змішуємо за допомогою блендера.
- Повертаємо суп із гарбуза на вогонь і прогріваємо його.
- Гарбузовий суп із вершками по-азіатськи розливаємо по тарілках і додаємо кінзу або петрушку.
Приготуйте гарбузовий крем-суп саме зараз, адже сезон у самому розпалі!
Фото: shutterstock