Цацикі (дзадзикі) – грецький соус на основі йогурту

Греческий соус цацики (дзадзики)

Коли мова заходить про грецьку кухню, то одним із перших згадується рецепт традиційного легкого соусу цацики з приємним йогуртовим смаком і ніжним огірково-м’ятним післясмаком. Як приготувати його самостійно, не купуючи квиток для подорожі до Греції?

Рецепт цацикі — грецький соус з огірками

Цацикі (дзадзикі, тцатцикі, цацики) — це холодний соус, який готується на основі грецького густого натурального йогурту без добавок з додаванням часнику, огірка, солі, перцю та оливкової олії. Дуже часто в готові цацики додають дрібно нарубану зелень — кріп, петрушку або м’яту і сік лимона.

Читайте также: Варіант заправки для грецького салату

До яких страв подають цацикі

Цацикі — універсальний соус. Його подають до овочів, рибних та м’ясних страв на грилі або просто їдять із хлібом.

Енергетична цінність:

  • Калорійність: 154 калорій
  • Жири: 3,7 грам
  • Білки: 1,6 грам
  • Вуглеводи: 4,2 грам

Час приготування дзадзики: 5 хвилин
Кількість порцій: 2

Інгредієнти соуса дзадзикі:

  • 150 грам грецького йогурту
  • 1 великий огірок
  • 2-3 зубчики часнику
  • кілька гілочок м’яти
  • невеликий пучок кропу чи петрушки
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • сіль
  • свіжомелений чорний перець
  • сік половини лимона

Греческий соус цацики рецепт

Як приготувати цацики. Класичний рецепт:

  1. Огірок натерти на велику тертку, віджати зайву вологу.
  2. Часник подрібнити за допомогою ножа чи преса.
  3. Подрібнити зелень кропу (петрушки) чи м’яти.
  4. Додати в йогурт огірок, подрібнений часник та зелень.
  5. Змішати з оливковою олією та лимонним соком.
  6. Посолити та поперчити до смаку.
  7. Класичний соус дзадзикі готовий!

Смачного!

Читайте также: Рецепт окрошки на кефірі, сметані чи квасі

Фото: flickr

Leave a Reply