Класичні білі соуси до риби прості у приготуванні та не вимагають особливих навичок та умінь. Головна вимога до соусу: він має бути густти, не особливо калорійним, а основне — його інгредієнти не повинні перебивати смак самої риби, а лише злегка його відтіняти. Правильно приготований соус повинен підкреслити смак страви та внести додаткові нотки пікантності. Які соуси особливо популярні?
Соус Тартар
Цей соус однаково добре підходить для вареної, смаженої та запеченої риби.
Час приготування: 10 хвилин
Кількість порцій: 4
Інгредієнти соусу Тартар:
- 2 зварених яєчних жовтка
- 1 сирий яєчний жовток
- 120 мл оливкової олії
- солоний огірок (можна замінити жменею каперсів)
- столова ложка соку лимона
- сіль
- чорний перець
- пучок зеленої цибулі
- 1-2 зубчики часнику
- 7-10 оливок без кісточок
Рецепт соусу Тартар. Як приготувати соус Тартар:
- Сирий і зварені жовтки розтираємо із соком лимона, додаємо сіль та перець, добре перемішуємо.
- Тонким цівком вливаємо оливкову олію і продовжуємо перемішувати доти, доки не досягнемо потрібної однорідної консистенції.
- Подрібнюємо часник за допомогою преса для часнику, дрібно ріжемо зелену цибулю, огірок та оливки.
- Змішуємо інгредієнти і залишаємо на 30 хвилин в холодильнику, щоб тартар настоявся.
Читайте також: Рецепт: скумбрія запечена в духовці — просто і смачно
Соус Муслін
Неймовірно ароматний та смачний соус до риби.
Енергетична цінність соусу до риби Муслін:
- Калорійність: 96 калорій
- Жири: 7,7 грам
- Білки: 2,4 грам
- Вуглеводи: 4,1 грам
Час приготування: 30 хвилин
Кількість порцій: 6
Інгредієнти соусу Муслін:
- 750 мл рибного бульйону
- 50 г вершкового масла
- 2 яйця
- 2 столові ложки борошна
- сіль
- чорний або білий перець
Рецепт соусу Муслін. Як приготувати соус Муслін:
- У сотейнику на невеликому вогні розтоплюємо вершкове масло і обсмажуємо, постійно помішуючи, щоб не було грудочок, борошно до золотистого кольору.
- Поступово вливаємо рибний бульйон, не перестаючи помішувати. Як тільки влили бульйон – вимкніть вогонь і помішуйте до однорідної маси.
- Знову запалюємо невеликий вогонь, повертаємо сотейник на плиту та доводимо соус до кипіння. Варимо соус муслін п’ять хвилин, постійно помішуючи.
- Солимо і перчимо соус за смаком, переливаємо у вогнетривкий посуд і ставимо на водяну баню.
- Білки відокремлюємо від жовтків, збиваємо до отримання піни. Окремо збиваємо і жовтки.
- Акуратно перемішуємо білки з жовтками і змішуємо масу, що вийшла, з соусом.
- Перемішуємо до отримання однорідної маси і одразу подаємо до страви з риби.
Вершковий соус для риби із білим вином
Класичний соус до риби, який неможливо зіпсувати.
Час приготування: 10 хвилин
Кількість порцій: 1
Інгредієнти вершкового соусу з білим вином:
- 100 г вершкового масла,
- 1 чайна ложка борошна
- 100 г білого сухого вина
- 30 г зелені петрушки
- сіль
- чорний мелений перець
Рецепт соусу до риби з білим вином. Як приготувати соус з білим вином:
- Вершкове масло розтоплюємо в сотейнику на невеликому вогні, як і в попередньому рецепті.
- Постійно помішуючи, додаємо борошно та поступово вливаємо вино. Зменшуємо вогонь до мінімального і випаровуємо вино.
- Солимо і перчимо за смаком.
- Подаємо до столу, додавши в соус подрібнену зелень петрушки.