Дуже часто в меню ресторанів у складі страв або як окремий соус вказують айолі, хоча насправді відвідувачам здається, що використовується злегка приправлений майонез. Що таке айолі? Один із популярних соусів чи просто інша назва майонезу? Спробуємо розібратися у відмінностях між ними.
Просто подивимося на інгредієнти цих двох соусів. Майонез — це соус на основі яєчних жовтків і рослинної олії. Найчастіше використовується соняшникова або кукурудзяна олія. Жовтки з’єднуються з олією за допомогою блендера. У цю суміш, не перестаючи збивати, додається гірчичний порошок та кислота (лимонний сік або трохи оцту). Сіль, білий перець та майонез готовий.
При приготуванні айолі також використовуються жовтки. Але з’єднуються вони лише з оливковою олією! У соус також додається сіль і лимонний сік. А другим основним інгредієнтом, який відрізняє айолі від майонезу, є часник. Завдяки йому соус набуває яскраво вираженого характерного аромату і пікантності.
Рецепт соусу айолі
-
- 1 стакан оливкової олії
-
- 3-4 зубчика часнику
-
- 2 яєчних жовтка
-
- 1 столова ложка лимонного соку
-
- сіль
Жовтки з’єднати у блендері з лимонним соком, сіллю та зубчиками часнику. Не поспішаючи, вливаючи тонким струмком, додати оливкову олію. Збивати до однорідного кольору та консистенції. Охолодити і подавати до морепродуктів і стравам із риби.