Форшмак вважається прикладом традиційної єврейської кухні.
Спочатку форшмак готували із залишків смаженої риби, додаючи до неї цибулю, яйця та спеції. Форшмак був улюбленим блюдом єврейського народу і часто подавався на святковий стіл.
Згодом рецепт форшмаку став змінюватись і доповнюватися новими інгредієнтами. В даний час його готують із різних видів риби, додають до нього горіхи, яблука, капусту та інші продукти.
Форшмак став популярною стравою не лише в єврейській кухні. Сьогодні його можна знайти в меню багатьох ресторанів та кафе, а також приготувати вдома за традиційним чи сучасним рецептом.
Рецепт форшмаку:
Його основа — малосолоний оселедець, цибуля, яйця та хліб. Крім того, можливі різні варіанти додаткових інгредієнтів. Відомий сучасний ресторатор та кулінар Сава Лібкін, одесит та прихильник єврейської кухні зі стажем, рекомендує додавати при приготуванні кисле яблуко, трохи молока, вершкове масло та сік лимона. Який варіант оберете Ви?
Варіантів рецептів цієї закуски є маса. Перепробувавши кілька, я дійшла до “свого” рецепту форшмаку.
Інгредієнти форшмаку:
- оселедець слабосолоний
- оселедець копчений
- 2 головки цибулі
- 4 яйця, зварених круто
- 4 шматки батона, вимоченого в молоці або воді
Як приготувати форшмак:
- Слабосолоний і копчений оселедець розділяємо на філе, видаляємо кістки і довільно нарізаємо.
- Цибулю нарізаємо дрібним кубиком. Половину обсмажуємо до золотистого кольору.
- Варимо яйця круто, очищуємо і подрібнюємо.
- Батон вимочуємо в молоці близько 20 хвилин і віджимаємо.
- Усі інгредієнти змішуємо за допомогою ложки та виделки або пропускаємо через м’ясорубку. Якщо є блендер – скористайтеся ним.
- Перчимо за смаком і подаємо з грінками або хлібом, за бажання прикрасивши пір’ям цибулі та зеленню.