Каччукко або качуко — це традиційний італійський рибний суп. Як і всі супи цього тосканського регіону, він дуже густий. Спочатку качуко готували з будь-якої дрібної риби чи морепродуктів — того, що було під рукою і що залишалося від ранкового улову. Але згодом рецепт так змінився, що у сучасному супі від нього залишилася лише рибний бульйон та шматочки обсмаженого хліба. Як готують каччукко зараз?
Як приготувати качукко?
Зараз каччукко готується на основі рибного бульйону, червоного вина та томатної пасти з додаванням різних видів морепродуктів (креветки, лангусти, кальмари, мідії, каракатиці, восьминоги) та риби (барабулька, окунь, дорада, акула, морський чорт, вугор та інші).
Із чим подають качукко
Подають суп обов’язково зі свіжообсмаженим хлібом, натертим часником. Його кладуть на дно тарілки і зверху вже наливають каччукко. Або ж використовують інший варіант: хліб подають окремо, приготовані рибу та морепродукти окремо та бульйон — окремо.
Читайте також: Рецепт буйабес: марсельська юшка на новий лад
Цікавий факт: вважається, що у справжньому качуко сортів риби має бути скільки завгодно. Чим більше тим краще. Але не менше, ніж кількість букв “с” у назві супу (cacciucco) – 5.
Інгредієнти для качуко:
- 1 кг суміші морепродуктів (кальмар, мідії, крекілька зубчиків часнику, креветки)
- 1 кг свіжої морської риби (барабулька, окунь та дорада)
- 150 мл червоного сухого вина
- 300 г свіжої томатної пасти або помідорів у власному соку
- 1 цибуля або цибуля-порей (біла частина)
- 1 морква
- кілька зубчиків часнику
- стебла селери
- зелень петрушки
- лавровий лист
- 1 червоний гострий перець
- хліб
- сіль
- свіжомелений чорний перець
- оливкова олія
Спосіб приготування каччукко:
- Рибу очищаємо від луски та видаляємо зябра. Обробляємо рибу на філе, а велику-нарізаємо.
- Кістки та голови заливаємо водою, доводимо до кипіння і варимо 30-40 хвилин на невеликому вогні.
- Відокремлюємо м’ясо від кісток і протираємо через сито, бульйон проціджуємо. В результаті у нас має вийти близько 2 літрів рибного бульйону.
- Морепродукти промиваємо, очищаємо та подрібнюємо, якщо потрібно.
- У сотейнику розігріваємо оливкову олію та обсмажуємо 3-5 хвилин дрібно нарізану цибулю, часник, моркву, червоний гострий перець та стебла селери.
- Додаємо в сотейник морепродукти, гасимо 5-7 хвилин.
- Додаємо томати у власному соку або томатну пасту та червоне вино. Томимо 10-12 хвилин.
- Рибний бульйон для каччукко з’єднуємо з вмістом сотейника і доводимо до кипіння.
- Викладаємо в каструлю рибу, солимо, перчимо, додаємо лавровий лист і готуємо 15 хвилин на невеликому вогні.
- Обсмажуємо хліб до хрусткої скоринки і натираємо його часником.
- На дно глибокої тарілки викладаємо шматочок хліба та заливаємо гарячим супом.
- Посипаємо зеленню петрушки та насолоджуємося смаком. Рибний суп каччуко готовий!